"Hästen ska vara mer rädd för dig än för hindret!" - min tolkning

Ja, hur många gånger har man inte fått höra detta ifrån olika tränare? Det låter väldigt otrevligt när man hör det först, eftersom bilden av en ryttare som straffpiskar sin häst då den stannat framför ett hinder dyker upp. Den bilden finns i tusentals exempel, det krävs bara att man åker iväg till en lokal tävling på lätt nivå. Det finns alltid några sådana exemplar.
 
Men det är en feltolkning. Felet ligger i att det är en förenklad modell av vad som egentligen sägs. Uttrycket menar något helt annat än vad de flesta tar med sig ur det. Sagt på formen "hästen ska ha mer respekt för dig än för hindret" är det lättare att förstå vad som menas. Jag har hört båda versionerna, och föredrar det sistnämnda.
 
Uttrycket pekar på ett direkt sätt på det ledarskap man har över sin häst. Ofta brister ledarskapet då en häst stannar på hinder, och då spelar det inte längre någon roll hur mycket man piskar den för stunden, det är redan för sent. Ledarskapet som skulle ha funnits skulle ha funnits där redan innan tävlingen.
 
Det kommer ifrån naturen, detta uttryck. I en hästflock skulle ledaren inte tillåta osäkerhet bland sin grupp, om ledaren inte signalerat att de borde vara osäkra förstås. Detta ger oss två möjligheter:
  1. Hästen stannar för att ryttaren inte är en tydlig ledare
  2. Hästen stannar för att ryttaren är osäker
(Ibland blir det förvisso fel bara, även om allt stämmer).
 
Ett ledarskap kan aldrig påtvingas från människohåll. Om vi skulle ge oss in i en sådan situation skulle vi förlora. Däremot kan vi skapa en situation där hästen väljer att följa oss. Vi skapar sådana situationer varje dag men är sällan tillräckligt uppmärksamma för att kunna vidhålla den konsekvens som ledarskapet egentligen kräver. Vi hamnar på en mellanväg där allting fungerar bra tills vi stöter på något riktigt utmanande.
 
Så vad menas då med uttrycket "hästen ska ha mer respekt för dig än för hindret"?
Kort och koncist: Du ska vara en bra och tydlig ledare.
Och vad det innebär, det får nog diskuteras i ett separat inlägg....!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0