.......

Tänkte försöka komponera ihop en film imorrn. Tills vidare en liten screenpic från dagen, när vi avslutade vårt lilla markträningpass.
 

Gallina var pigg idag

Ibland blir det inte riktigt som man tänkt sig, haha. Vi var ensamma i ridhuset och därför tänkte jag att jag inte behövde ha en lina för att longera Gallina (skulle kolla om hon fortfarande såg halt ut...) Gallina brukar hålla sig på en liten volt runt mig och helst går hon mot mig om jag inte driver framåt.
 
Men som ni säkert kan ana var detta inte fallet idag. Gallina gav sig iväg i fullt ös och for runt i ridhuset, helt omöjligt att fånga den där damen. Det hade inte gjort ngt om det inte varit för min kassa fästning av tyglarna (har ju inte räknat med att hon skulle springa..)
 
Som väl var kunde jag använda min avsaktningssignal som jag vanligtvis använder vid longering. När jag vill att G ska sakta av tar jag ett steg framåt mot framför hennes bog, detta betyder halt. Idag fick jag dock promenera på raskt för att sätta mig i den positionen, men det fungerade!!
 
Gullhäst!! Såg inte särskilt halt ut idag inte..
 

Hagkompisar

Ibland är de bara jobbiga, men oftast är det ganska trevligt med sällskap i hagen, tycker Gallina :)
 
Gallina med sina två hagkompisar vid insläpp. Så skönt att de är snälla och lugna även då!

Första lappskrivningen - check!

Idag har vi haft en s.k "lappskrivning", det är ungefär som en kortare version av kontrollskrivning, någort man har i de flesta mattekurser på KTH. Väldigt bra eftersom man kan plocka bonuspoäng till tentan :)
 
Dagens lappskrivning var i kursen linjär algebra och handlade om ekvationssystem och matriser. Våra föreläsningar i ämnet är superbra, föreläsaren är duktig och man hänger med i det mesta tack vare honom. Såhär brukar det se ut:
 
 
Nu ska jag till stallet, tjingeling!

Gettin' the hang of it

Idag fick jag bättre ordning på mig själv och därmed gick det givetvis bättre. Idag lyckades vi med en fin skänkelvikning (i vänster varv) samt förvända slutor, men i höger blev slutorna lite mer utav förvänd framdelsvändning eller vad man nu ska kalla det.. hehe. Det spelar inte någon roll för det slutliga syftet att G ska bli lösgjord och mjuk i kroppen, men det vore ju bra att få fram rätt signaler. Imorgon kanske det går :P
 
Efter dagens träningspass känner jag mig verkligen taggad inför denna termin!! Jag ser fram emot alla dressyrträningar, det ska bli jättekul och Gallina kommer säkert bli fin. Hoppas på att C kan ha en liten weekendkurs i vår, det vore verkligen roligt. Hon hade det vt 2010 (3 dagar) och då bodde vi i ett litet sött stall med ett superfint ridhus. Något liknande vore skoj, alltid bra att komma iväg och träna på ett nytt ställe.
 
Bilder från ett av ridpassen på träningsweekenden

Dagens markträning

Tjohej! Vi fortsatte på samma spår idag, jag provade mig fram för att hitta rätt. Det är inte det lättaste alltså.. Hade varit mer smidigt med en häst i shettisstorlek :P
 
Jag upplevde dock att G var mjukare i sin kropp idag. Vi jobbade på med i princip samma saker som C visade på träningen. I slutet påbörjade jag inlärningen av spansk skritt, C menade att det kunde vara bra för Gallina att lyfta frambenen lite för att hjälpa spänningarna i kroppen att släppa. Gallina var med på noterna, mest för att hon fick godis då hon lyfte hovarna, hehe.
Gammal bild, uteritt i grimma =)

Känns alltid lika konstigt..

.. att åka förbi Tanums ridklubb och tänka att "där har jag tävlat med Gallina!". Detta beror givetvis på att det är ca 55mil till Tanum hemifrån mig. Det som gör det ännu konstigare är det faktum att både mamma och pappa var där, samt min morbror och moster (som aldrig tittat på någon annan tävling än just den. De bor också i Sthlms-trakten.)
 
Det hela har den enkla förklaringen att jag bodde på västkusten hösten 2009 och det råkar just vara så att vårt landställe ligger i närheten.
 
Den start jag och Gallina gjorde där var den mest avslappnade vi någonsin gjort under tävlings(lika) former. Vi hoppade 70cm har jag för mig, vi hade ett bra flyt och Gallina såg inte spöken i varje hinder. Felfria var vi också. Hela träningsgänget var med, inklusive min tränare J-E. Bortsett från framhoppningens katastrofala underlag var det en mycket trevlig liten tävling =)
 
 
 

 

Nyttig träning

Min första träning för C på drygt ett halvår, vad roligt det var!! Nu var det väl mest C som jobbade och jag tittade, men ändå. Jag stod och smålog hela tiden för C har verkligen något magiskt. Hon får alla hästar att se så fina ut. Det gjorde Gallina också, efter lite jobb. Det är sååå häftigt vad man kan göra med ett par tyglar och ett spö.
 
C jobbade alltså Gallina från marken som vi hade bestämt. Hon jobbade först med att lossa sidorna och när G började bli fin kunde de avancera till lite samling varierat med lång/låg. Sedan blev det lite slutor och även någon skänkelvikning. Gallina såg väldigt fin ut och C sa att hon var trevlig att jobba med eftersom hon är så pass känslig.
 
Jag testade lite också, så att jag i alla fall har känt lite på hur det ska kännas. Nu kommer jag jobba såhär alla dagar jag är i stallet och nästa träning ska vi fortsätta.
 
Gallina tyckte särskilt om när hon fick stretcha :)

I met a man who whispered to my horse

För fem år sedan upplevde jag något alldeles speciellt. Det var ett möte olikt något jag någonsin varit med om, så olikt allt annat att jag inte kan beskriva vad det var som hände egentligen.
 
Men jag kan börja med detta: det kom ut en man till vårt stall som skulle möta Gallina. Jag måste kalla det ett möte eftersom det i själva verket var helt ospecificerat vad han skulle göra där. Gallina stod i en spolspilta och det var inte särskilt mycket folk i stallet just då. Mannen gick fram till henne, runt henne och lade sedan sina händer på hennes nacke.
 
Från det ögonblick mannens hand landade på Gallina fanns det inget annat i hennes värld. Öronen som tidigare följt rörelserna och ljuden runtomkring var blick stilla, likaså hennes ögon och hela hennes kropp. Mannen fortsatte känna över hela Gallina, han fortsatte i säkert femton minuter utan att yttra ett ord, men hela tiden med Gallinas totala, förtrollade koncentration.
 
Det kom förbi andra människor men Gallina var någon annan stans, en plats där omgivningen var tyst och stilla. Det går inte att beskriva den otroliga styrka i de ögonblicken, det var något jag aldrig någonsin upplevt. En sådan intensiv stillhet, koncentration och ett sådant lugn. Total harmoni.
 
Mannens uppenbarelse hade inte bara en effekt på Gallina, jag och mamma kunde känna det också. Jag hade mina tvivel innan, men denna man var uppenbarligen otroligt speciell.
 
Till sist talade han till oss, jag minns knappt vad han sa. Men en sak minns jag tydligt och det var att Gallinas vänstra framben inte skulle hålla länge till. Han sa specifikt att det handlade om en blödning.
 
Jag trodde honom. Jag hade sett och känt hans speciella energi, den var äkta. Därför vet jag att det var en sann hästviskare jag träffade den sommardagen för snart fem år sedan. Det var bara så sorgligt att han hade rätt och att veterinärerna vägrade göra ett ultraljud på en häst som inte haltade.
 

En godnatthälsning

Tjohej! Har varit fullt upp med skola de senaste två dagarna. Gallina har jobbats från marken enligt plan. Jag vet inte riktigt hur det har gått för jag är inte hundra på att jag gör som det är tänkt.... Men vad som är bra är att vi ska vara med på träningen på söndag så då kan jag få lite hjälp!
 
Imorrn ska jag jobba, om jag orkar blir det löpning på morgonen innan. Pappa har Gallina imorgon och på söndag kommer han åka och fixa allt åt mig så att jag bara behöver träna (jag slutar jobbet 17:15) vilket är toppen! Sådan lyx är inte särskilt vanlig :P
 
Gallina 2009 då vi var iväg på dressyrkurs för C i Norrtälje

Sötaste ponnyskrutten


I min ryktlåda...

..har jag bara mjuka borstar med ett undantag. Gallina tycker inte om borstar med hårda/korta borst och därför har jag slutat använda sådana (förutom till hovarna/längst ner på benen).
 
Ryktborsten använder jag inte särskilt ofta, eftersom den inte heller duger pga dess korta borst. Storfavoriten är "fellglanz"-borsten (William Leistner), den sparar oss många sura miner kan jag säga! (Och är dessutom fantastiskt bra på allt utom lera!)
 
 
I min ryktlåda:
  • Glansborste W.L
  • Glansborste med tätare och något kortare borst
  • Högglasborste W.L
  • Piggborste (rosa!)
  • Rotborste
  • Ryktborste + skrapa
  • Sax, mankam, hårborste
  • Hovkrats (3st av ngn anledning)
  • Kniv, pennor, snoddar
När jag ändå är igång tänkte jag visa min braiga sjuklåda! Det enda som saknas är väl silvertejpen, haha.
 
 
I den har jag:
  • Vetflex i mysiga färger
  • Gaslindor
  • Hibiscrub, aloeveracréme
  • Alsolsprit, klorohexidin, sårspray, alcogél
  • Självhäftande sterila kompresser (typ)
  • Kompresser
  • Bomull
  • Kanyler, sprutor av olika slag (bla till metacam, pencillin)
  • Kräm mot blåmärken, purelan (galet bra mot mugg!!!)
  • Febertermometer, pincett
 

En gåta som alltid är med mig

För drygt sju år sedan åkte jag och pappa ner till Skåne för att hämta Gallina. Till skillnad från tiden som följde var hemtransporteringen mycket enkel och oproblematisk. Gallina stod snällt 10h i transporten utan att trampa runt eller stressa upp sig.
 
Men den Gallina som klev ur transporten var inte lugn, inte trygg, inte i harmoni. Våra första år var långt ifrån oproblematiska. Den häst, som bara ett par år tidigare hade gått klockrena hopprundor på MSV-nivå, kunde plötsligt inte vistas i närheten av ett hinder.
 
Som jag vridit och vänt på alla ledtrådar, som jag längtat och hoppats. Men vad som hände är fortfarande en gåta. Det kommer det alltid att vara.
 
Det jag vet säkert är att något hände med henne, något som förändrade henne, som tog hennes självförtroende, gjorde henne rädd.
 
Men det känns inte lika viktigt längre, att få veta. Gallina är en annan häst idag och de problem vi hade är sedan länge minimerade och utsuddade. Men gåtan förblir lika olöst som tidigare.
 
Finaste, mest underbara häst. En sådan glädje du skänkt mig genom åren!!
Bild från vår första sommar tillsammans, år 2006

Nosgrimmans vara eller icke vara

Jag har vid flera tillfällen blivit tillsagd eller "tipsad" om att jag borde dra åt snokremmen. Hästen ska inte kunna gapa. Det är av högsta vikt att hästen inte får möjlighet att gapa, så därför ska man antingen ha remont eller achenträns.
 
Ingen av dessa personer verkar ha funderat över varför hästen gapar i första taget. Är det en unghäst som precis börjat vänjas in med träns? Eller är det en skolad, äldre häst? För mig spelar det inte någon roll, jag drar inte åt några remmar som tvingar hästen att knipa igen munnen. Vad är syftet?
 
För mig finns det bara en anledning till att en häst gapar. Den anledningen är obehag. Detta obehag är inte något hästen själv orsakar och den kan därför inte göra något åt det, annat än att just försöka bli av med det genom att öppna munnen. Ryttaren, däremot, är den som skapar obehaget, och den enda som verkligen kan stoppa det helt.
 
En skolad häst som skyr bettet gör det ofta på grund av ryttarens okänsliga hand. I detta fall anser jag att hästen har all rätt att gapa. Det tyder inte på ett problem hos hästen utan är snarare ett tecken till ryttaren att göra något åt sin ridning. Detta kan döljas med hårt spända nosgrimmor men inte avhjälpas.
 
Jag har sedan länge valt sida. Jag spänner aldrig nosgrimmor hårt, jag använder inte "snokremmar" och jag klagar inte på att hästen gapar, utan frågar istället mig själv "var jag inte tillräckligt följsam?"
 
Utan nosgrimma funkar lika bra!

Gallina är unik på många sätt

Ett av dem är att hon har lockig/vågig pannlugg! Det är förvånansvärt många personer som har frågat om jag har lockat/permanentat den (!?). Men de små hårstrån hon har i sin pannlugg är naturligt lockiga. Även manen blir vågig då man låter den växa ut, som jag gör på somrarna om vi inte ska tävla eller så (skönt för henne att kunna vifta bort lite flugor med den).
 
Lite lockar kan man se här. De syns bättre irl dock!
 

Måndag morgon

Åh, vilken bra start på veckan! Har varit ute å sprungit i ca 45min, stretchat i lugn och ro. Träning är verkligen det bästa sättet att starta dagen på. Jag älskar att springa, det rensar alla tankar, fyller kroppen med glädje.
 
Snart är det dags för lite lunch och sedan skola, går 13-17. Jobbig tid när man ska till stallet sen bara...
 
Fick syn på en trailer till en film som kommer i februari, baserad på en bok av Nicholas Sparks. Verkar vara en jättebra film, sådär lagom med sorg, kärlek och drama. Sådana filmer är mysiga att se ibland :)
 
 

Prinsessan idag

Var nere i ridhuset och promenerade i ca 40min. Med 20 grader varmare ute var det ju inga problem :P (Var bara -3C idag..) Sa hej till min tränare som höll lektioner. Jag har ju inte tränat för henne på ett halvår nu, och idag skulle ha markerat träningsstarten för mig o G igen. Men icke, jag vågade inte chansa iom att G var så halt i fredags.
 
Idag såg hon dock helt ok ut (stel ofc). C, min tränare, tyckte att jag skulle jobba Gallina från marken tills hon blir bättre. C var snäll o visade precis hur hon menade, så nu vet jag hur jag ska göra. Hon delade min uppfattning om att det troligtvis är ryggen som ställt till det, och inte något ben. Jag hoppas att vi har rätt.
 
Nästa söndag är det träning igen men då jobbar jag tyvärr. Dock ska jag försöka ordna så att någon kan ta ner G till ridhuset och lämna över henne till C. Så får C jobba henne lite åt mig. Det blir nog bra!
 
Ett foto G's uppfödare har skickat till mig: G's debut i 135cm. Olof Smith i sadeln har jag för mig..

Kanonväder = heldag på RB!

Vi har haft det så mysigt idag =) Började halv tio imorse med att tolka, gick galet fort, ponnyn var superpigg och taggad :P När vi kör på vägen glider pulkan i princip av sig själv, vilket är himla bra. Det bara flög upp snö i ansiktet på mig när jag satt i pulkan!
 
Efter det så fick Wio-ponnyn vila i stallet och äta massa hö i sällskap av bästisen Mickey. Under tiden åt jag, syrran o hennes pojkvän lunch. Sedan begav vi oss ut på sjön med pulka och kälke. Sprang runt i snön, blev helt slut! Men det var kul.
 
Lite pulka nerför branten vid deras hus blev det också. Dagen avslutades med fika i solen! (Just det, vi var självklart och gosade lite med Pysen och de andra pluttisarna i hagen vid lunch.) Nu ska jag snart till stallet :)
 

Gallina torsdag + fredag

Hej! Hade lite tidsnöd igår så det blev ingen uppdatering här. (Hur man nu kan ha ont om tid när man är ledig en hel dag?!)
 
Hur som helst: i torsdags promenerade jag med G i ridhuset i ca 15min och sedan longerade jag henne (utan gjord eller inspänningar) i några varv i trav, då såg hon ok ut. Hon spårade i alla fall. Totalt höll vi på i 25min och det var i princip bara skritt.
 
Igår promenerade vi 10min ute eftersom underlaget var ok, det var -17 så då är det inte lika halt. Efter det longerade jag G i trav i ridhuset för att checka läget. Hon haltade tyvärr, kunde dock inte se vart problemet var.
 
Nu ska jag snart iväg o åka långfärdsskridskor. Förmodligen får G vila idag, om jag hinner kommer vi promenera lite.
Dunväst + vinterjacka gör susen!
 
 
 

RB igår

Gick i skolan 8-10 igår så då passade jag o syrran på att ta en uteritt vid lunch! Det fick bli fjordingarna Jackie och Linn, som inte fått komma ut på ett bra tag (annat än ponnyridning och 4H). De var pigga och glada. Vi red till L-åkern och galopperade i snön. Det var sååå härligt!
 

En härlig personlighet

Åh, lilla Pysen! Man smälter, han är så underbar. Börjar le bara jag ser dessa bilder. Tänk att han inte alls ser ut såhär längre, han ser ut som ett litet tjockis-lejon! Haha, sötast ever :P

 

Kiropraktorn

Hej, har precis kommit hem ifrån stallet. Gallina fick ett besök av kiropraktorn, en synnerligen trevlig och professionell person. Jag har inte haft honom tidigare, men tyckte verkligen att han var duktig. Han satte en förklaring på allt jag känt i ridningen.
 
Resultatet: det är inte så bra med Gallina. Kiro hittade en låsning i länden, vilken kan ha uppkommit av att hon tex rullat fast i boxen. Hon var helt sned och halt på tre av fyra ben enligt kiro. Detta pga att Gallina försöker avlasta det ursprungliga problemområdet, som i förlängning lett till att nästa område behövt avlastas osv. Det enda ben hon står normalt på är höger fram. Det var inte roligt att höra, men det förklarar en hel del saker.
 
Kiropraktorn var lite tveksam till att enbart låsningen var problemet. Gallina visar vissa tecken som tyder på förslitningar i haserna och knäna. Vilket inte är onormalt för en 22-årig häst iofs. Han rättade dock till ryggen och sa att jag skulle ge det en vecka, longera och rida om möjligt. Om det är sämre/oförändrat ska jag kontakta kunnig veterinär.
 
Men med (mycket) tur har alla problem kommit pga låsningen och då kanske det går över.
 
Detta var inte så kul men lite av vad jag har befarat under den senaste tiden. Ibland önskar man bara att hästarna sa ifrån lite mer. Gallina är alltid snäll och medgörlig, hon försöker alltid göra det jag ber henne om, på gott och ont. 

En hälsning från Gallina

Vatten serveras bäst ljummet i nytvättad hink, och torv som kommer ur ett nyöppnat paket är väldigt mumsigt :P

 
 

Måndag kväll

Hej, sitter i sängen med datorn i knät. Ska snart läsa lite och sedan sova, tänkte vara hurtig och promenera en sväng innan skolan imorrn (eller springa om jag fryser...!) Just nu håller jag på att läsa en bok som var bra från sida ett, nämligen "The Gaze of the Gazelle" av Arash Hejazi, en Iransk författare. Boken är en skildring av de förhållandena som rådde/råder i Iran från sent 1970-tal till nutid. Det är en fruktansvärd, sorglig och 100% sann berättelse om en pojke, hans familj och vänner. Trots att den går ganska mycket i gråskala är det en väldigt fin bok som handlar om människor som kämpar för godhet. Jag kan starkt rekommendera den!
 
Jag har aldrig varit mycket för att läsa faktiskt, men under semestern 2011 i Malaysia så hände det något. På 8 dagar plöjde jag igenom 6 böcker, flertalet av dem var över 400 sidor. Sedan dess har jag fortsatt att läsa, och favoriterna från denna höst tänkte jag lista:
 
The Horse Whisperer - Nicholas Evans (visste ni att den slutar helt annorlunda än filmen?! Jag förstår att de ändrade slutet, hemskt!!)
Pride and Prejudice - Jane Austen 
Män som hatar kvinnor
Flickan som lekte med elden
Luftslottet som sprängdes - Stieg Larsson
 
Andra böcker som jag läst under höstterminen är bla Wuthering Heights av Emelie Brontë, Hypnotisören av Kepler, Nineteen eighty-four av James Orwell, Onsdkan av Guillo, Gustavs grabb av GW Persson, Himmelsdalen av Marie Hermanson, Love and Friendship av Jane Austen. Fler minns jag inte. Men wow, jag har verkligen läst några böcker faktiskt!! (Sjukt tråkig info för er kanske, haha)
 
För att göra det lite hästigare bjuder jag på en söt bild på mig och Wiolina, juldagstolkning!

Pain in the ass morgon

På SL's hemsida står det vid den tidpunkt jag beger mig hemifrån "inga störningar". När jag kommer till perrongen står det "tåget inställt" och i högtalarna ropar de att det tåg som ska gå är försenat 10min. Ca 20 minuter senare kommer ett tåg, som vid stationen får utrymmas (manuellt, eftersom det inte gick att öppna dörrarna). Inget tåg skulle enligt min uppfattning kunna komma förbi pga detta. Åkte till en annan station men där fanns inga parkeringar, så tillbaka igen och hann med tåget som skulle ha kommit efter det som pajjade. Det var då över 20 minuter försenat. Tack SL för denna fantastiska start på en alldeles för tidig morgon samt den första skoldagen för terminen. Jag kom en timme för sent.
 
Ok att det blir förseningar och problem, men om det hade framgått på hemsidan att dessa problem rådde imorse hade jag inte kommit en timme försent, för då hade jag planerat om min färd till skolan.
 
Förutom det har dagen varit bra. Hade två lektioner. Promenerade till Kungshallen o käkade lunch. Köpt två skolböcker och hittade även ett par bra mjukisar på vägen tbx till skolan från Kungshallen. Ska till stallet nu. Hej!

Ett till försök...

.. att få till ett appointment med kiropraktorn. Han ska komma på onsdag och vi har tid kl 8:30. Håller tummarna för att inget kommer emellan denna gång!
 
Imorrn blir det skola och sedan ridning alt. longering. Hejsålänge!

Jobbat

Hej! Har jobbat idag, så det blev inget stall för mig. Pappa var där vid insläpp, han red ut en sväng vilket var väldigt bra eftersom Gallina mest har gått i ridhuset på senaste. Hon ska helst inte ridas i djupare snö än någon decimeter eller så, på grund av hennes tidigare senskada. Just snön verkar vara det som värst tar på frambenen i hennes fall. (Vilket är ganska trist eftersom det är bland det bästa med att ha häst att få galoppera genom snön!)
 
Innan skadan brukade vi tolka efter Gallina. Det gick skitsnabbt kan jag meddela!!
 
Tolkning vintern 06 - första gången vi tolkade efter G höll vi oss i paddocken...!
 
Syrran på G och jag i pulkan
Syrran o en tjej i stallet som vi stod i då
Jag på G och stallkompisen i pulkan
Syrran
En snöig Pernilla!

 

Sommar 2013

Idag hade jag och syrran en jättemysig lunch hemma. Vi gjorde ceasarsallad och snackade om sommarens planer. Vi har nämligen fått grönt ljus på att arrangera lägrena på RB!! Det ska verkligen bli kul. Det är läger nästan hela sommaren, för barn 4-6år, 7-9år och sedan även övernattningsläger för barn 10+. Tidigare har jag varit med och jobbat, när jag var yngre. Syrran har varit ansvarig något/några år tidigare. Men det är alltid roligare att vara två om ansvaret, och lättare när man måste ge ut "order" till de som ska jobba lägrena.
 
Vi har redan börjat prata lite smått om vad vi vill ha för struktur, vilka som förmodligen kommer jobba, vilka regler vi ska ha om vi ska ha det. Lägerplatserna brukar släppas på våren och de flesta veckorna blir bokade på bara någon timma, de är superpopulära!
 
Det blir mycket jobb alltså, eftersom jag även kommer jobba mina vanliga helger på mitt "riktiga" jobb. Men 4 veckor kommer jag i alla fall skrapa ihop.
 
Bildbomb från RB!
 

Shopping

Var tvungen att ta en sväng till centrum idag för att lämna tillbaka två klänningar som jag och syrran hade fått i julklapp. Är inget fan av att åka till TC på fredagar/helger, alltid en miljon folk och dessutom byggarbeten omkring så att man får stå i bilkö för att öht komma dit.
 
Anyway, väl inne är det ganska trivsamt. Jag älskar ju att shoppa (tyvärr). Jag har dock galet ont om pengar just nu så jag fick verkligen behärska mig.
 
Med mig hem fick jag en present till en kompis, samt lite vardagslyx till mig själv i form av en miniliten glasflaska. Jag talar om Moroccan Oil som är helt underbart att ha till hårtopparna, flytande guld! Ganska dyrt men det är på samma gång väldigt drygt, min förra räckte i nästan ett år.
 
Dessutom hittade jag världens mysigaste vantar på Åhléns. Galet sköna!!
 

Filmus!

Film från 2011 då jag och syrran var på uteritt med RB-ponnysar. På filmen rider jag en B-ponny och terränghindrena är mellan 50-90cm höga.
 
Kan väl skriva en rad om min galet snygga outfit:
Hjälm: jofa 80-talsvarianten ;)
Fleece: PoP strl 146 som jag ärvde från min granne då jag var typ 10 (där kan man snacka kvalité!!!)
Byxor: Gekås-mjukisar
 
Det enda som faktiskt kostade ngt av det jag hade på mej var väl skorna (som säkerligen var ett par vita tommy hilfiger eller lacoste) Gäller att prioritera här i livet!! Haha
 

Ibland så...

...blir det lite knasigt! Vårt första nerhopp -ever- Gallina har under samtliga terrängträningar haft svårt för att "droppa" ner (vi har iofs bara varit på tre). Istället hoppar hon. Jobbigt när det är 1m mer ner till marken än vad hon tänkt sig....
 
Min tränare som står bredvid är minst 160cm lång, så ni ser att G var ganska högt upp i luften...!
 

Från gårdagens ridpass

Jag satte kameran på sargen igår för att få lite film från uppvärmningen. Jag tänkte att jag skulle kunna se om det var något som verkade konstigt med G. Dock ser man inte superbra eftersom det blir lite långt ifrån och dessutom har jag aldrig varit sådär jättebra på att just se ojämnheter/hältor/etc. Jag är bättre på att känna efter då jag rider.
 
Om ni som kikar på filmen tycker att något verkar konstigt får ni gärna lämna en kommentar. Ha dock i åttanke att detta inte är någon ungdom, så det är normalt att hon är lite stel i början av ridpassen.
 
Om någon undrar varför mina yttertyglar i princip hänger så kan jag berätta redan nu att jag inte rider för ytterhjälperna förrän hästen "kommit till inner", vilket Gallina inte riktigt gör under filmens gång. (Jag försöker rida enligt de klassiska principer min tränare försökt lära mig..)
 
 
 

Hello

Blev ridning idag. Var grymt dressyriga med kandar och lindade ben, enda undantaget var väl att jag red i hoppsadeln.. hehe. Gallina kändes väldigt fin! Det blev en lång uppvärmning i skritt och sedan jobbade jag en hel del på volter i trav. Massor av halter på fyrkantsspåret från trav (en halt vid varje bokstav). Efter det blev det lite galopp också, kortade upp litegranna, i höger gick det alldeles utmärkt. Fick till en kanonfin kvartspiruett, väldigt på bakdelen och centrerad (om man nu kan säga så om en kvartsvändning...??) I vänster gick det dock inte riktigt eftersom jag inte fick med det inre bakbenet i galoppen.
 
Dessa hinder som dyker upp tror jag beror på att G har någon liten stelhet eller låsning bortåt ländryggen eller så. Det känns som att det är något som är lite fuffens. Det var därför det hade varit så bra att få ut kiropraktorn idag. Men jag ska träna dressyr den 20:de och är det någon som har ett öga för hästars rörelseapparater så är det C.
 
Tog min första "dagens outfit"-bild idag (muppig som bara den)! Så jäkla skumt att det alltid slutar med att jag är marinblå från topp till tå. Till och med Gallina blir marinblå. Så jag strejkade medvetet och satte på bruna benlindor! 


Ingen kiropraktor

Typiskt nog fick kiropraktorn ställa in dagens stallvisit pga sjukdom. Förhoppningsvis kommer det kanske ut någon ganska snart ändå, brukar vara ett gäng ET/kiropraktorer som kommer till oss med jämna mellanrum.
 
I brist på annat tänkte jag bidra med en rolig bildserie jag har komponerat ihop. Den föreställer min syster och Gallina som för några år sedan skulle tävla hoppning vid en "stalltävling". Gallina är inte den lättaste att få över hindrena så detta resultat är långt ifrån unikt...! Därför måste man ta det med ett skratt ibland :P
 

Longering

Blev ett kort pass i ridhuset idag. Longerade i skritt och trav, ca 20min. Imorgon kommer en kiropraktor ut till stallet och förhoppningsvis har han tid att kika på Gallina också. Man måste ju börja någonstans.
 
bild från longering i somras..

Den gången då bilen grävde ner sig...

Jag har kört hästtransport sedan ca 1 månad efter att jag tog mitt körkort, dvs en kort tid efter att jag blev 18. Jag hade inte så mycket val om jag ville åka på hoppträning, eftersom mina föräldrar inte alltid kunde skjuttsa. Första gången jag körde hästtransport var just påväg till en träning, i nysnö och mörker.
 
Att man måste köra sakta och försiktigt har jag förstått sedan dag ett. Men vissa andra saker har jag tyvärr fått lära mig utav egen erfarenhet...
 
Bland annat i vilket läge handbromsen (på släpet) ska vara när den inte är i. Detta lärde jag mig under första vintern med körkort. Jag skulle iväg till hoppträning och som väl var hade jag gott om tid. Jag kände inte till att man lämnar handbromsen ur under vintern. Så jag kopplar på och "lägger ur" handbromsen. Sedan hoppar jag in i bilen och kör.
 
Men inte kommer jag någonvart. Det var ju snö och kallt så jag tänkte väl att det bara var att lägga i tvåan och gasa ännu mer. Sagt och gjort, motorn jobbar och det flyger jord från däcken, lite rök kommer det också. Det kändes ju mindre bra och därför hoppar jag ur bilen och kollar vad som hänt.
 
Då jag ställer mig framför bilen ser jag att den står på kofångaren. Dvs nedgrävd i marken en dryg decimeter i fronten...
 
Som väl var fanns det ett helt gäng hjälpsamma stallkompisar som snällt ställde upp på att för hand dra bort transporten, gräva fram bilen och sedan putta den upp ur gropen!
 
Btw kom jag i tid till träningen ;)
 
 

Förnyelse skadar aldrig

Håller på att fixa till bloggen lite. Är inte helt nöjd men kan ju inte gärna sitta hela natten :P

Hovvis

Halloj! De senaste dagarna har jag vaknat rätt så sent, typ 11-12... Så imorse då jag skulle vara i stallet klockan tio var det inte helt lätt att komma upp.. Hovslagaren stod på schemat!
 
Gallina får alltid stå i ruta då hovvis ska komma eftersom hon helst inte följer med in från stora hagen på fm. Som väl handlar det ju inte om så lång tid, det är inte Gallinas favvoplace direkt. Brukar försöka få tid på morgonen så att hon hinner gå i sin vanliga hage också.
 
Hur som helst kunde hovvis lägga om framskorna, satte dock på nya bak så att vi fick i fyra brodd ist för två som vi hittills har haft. När han tog av bakskorna såg han att den högra var nött mer än den andra. Vilket i princip innebär att G har belastat den mer utav någon anledning.
 
Det går lite ihop med det jag har känt den senaste tiden att jag har svårt att få med båda bakbenen. Så nu funderar jag på vad som bör göras. Om jag ska kontakta en ET eller kliniken. Det är bara så svårt att veta eftersom G ser helt fräch ut. Får väl konsultera en vet på telefonen först.

 

Vad är din dröm?

Jag var precis inne på Buke och letade runt bland trådarna. Hittade en med rubriken "Har barndomsdrömmarna slagit in?" Det var så himla fina berättelser i den tråden. Jag gillar att läsa om folk som fått sina drömmar i uppfyllelse! Dessutom kändes det så bra att kunna skriva att min dröm, trots väldigt omarbetad genom åren, har gått i uppfyllelse.
 
Jag drömde nämligen att sväva över öppna fält på en nattsvart arabhingst när jag var liten. Vi skulle flyga fram i full galopp, utan varesig sadel eller träns.
 
Denna arabhingst har jag aldrig ridit (även om jag provred en svart arab, som jag f.ö inte ens fick fram i trav..) men det är inte det som är budskapet i min dröm. Den har en djupare innebörd, araben är bara en konkretisering av ett abstrakt och svåruppnåeligt band mellan häst och människa. Något man inte kan se.
 
Min dröm har gått i uppfyllelse. Jag har flugit över öppna fält, utan träns, utan sadel, i full galopp. På min egna, finaste prinsessa. Jag har fått uppleva den ultimata tilliten mellan häst och människa.
 
 
Jag provrider en arabvalack. Första araben jag någonsin satt på, och den enda hittills!

Markarbetet

Det gick väl sådär. Gallina tyckte att skrittbommarna var hemska och vi tog oss över dem i både skritt, trav, galopp samt i ett språng också. Men vi jobbade på och det gav ändå resultat trots att G var något stressad. Hon trampade nämligen på väldigt fint i slutet av passet. Vi får jobba med sådant här lite oftare bara, har ju inte hållt på med bommar så mkt under det senaste året.
 

Dagens övning

Ska som sagt markarbeta idag, och har därför funderat ut vad vi ska hitta på. Denna skiss tänkte jag bygga upp:
 
Skrittbommar på medellinjen, upphöjda mha hinderstöd (sockerbitar är bara onödigt eftersom G blir mer uppstressad av dem). Tanken med skrittbommarna är att hon verkligen ska lyfta på benen, man kan lägga dem ganska högt. På markarbetsträningarna jag brukar rida för A kan de ligga på uppåt 50cm. Det ger verkligen effekt.
 
På stora voltspåret ska jag ha travbommar som får ligga på marken. Ska ha ett relativt kort avstånd på ca 110cm. Jag vill nämligen inte uppmuntra påskjut framåt, utan det jag söker är påskjut uppåt.
 
Nu håller jag bara tummarna för att övningen får den effekt jag hoppas på! =)

Promenad i mörker

Gallina fick som sagt en vilodag idag. Vi tog en mysig promenad i mörkret istället.
 
Imorrn ska vi markarbeta, hade tänkt ha lite upphöjda skrittbommar, några travbommar. Sedan får jag se om det kanske blir ett litet hinder också.
 
Hittade en gammal härlig video på mitt youtube-konto precis. Från min och Gallinas andra (eller kanske tredje..?) terrängträning. Det var våren 2009 och regnet vräkte ner hela tiden. Jag var så blöt att jag fick vrida ur alla kläder innan vi skulle hem igen. Därför hade det inte gjort sådär jättemkt om jag hade trillat av i vattengraven. Som ni ser på filmen nedan var det gaaaanska nära att jag gjorde det!!
 

......

Idag började ridpasset verkligen skitdåligt. Tänkte faktiskt ge upp ett tag, men bestämde mig till slut att ändra taktik. Vissa dagar fungerar det bara inte att göra vissa saker.
 
I slutet av passet kändes det toppenbra! Jag var så himla nöjd med att jag inte la av då kan jag säga. Gallina pinnade på superfint, bakbenen med i BÅDA varven, tjoho! Låg till sist på små volter och gjorde öppnor, varvat med skänkelvikning ut på större spår. Den känslan var ett tag sen jag hade. Nu finns hopp om vårens dressyrridning :P
 
Det blev en ganska lång stalleftermiddag idag. Skulle ju tvätta täcken och det har jag gjort! Pulade in båda stalltäckena (thermo) och det var väl precis att de gick in... Men jag tror de blev rena. Körde på 60 grader så det borde ha gjort sitt!
 
Idag när det hade börjat gå bra igen kände jag att jag saknade dressyrträningarna för C. Jag har inte tränat dressyr alls sedan våren -12. Tappade lusten när allt var så motigt.. Hittade inte kommunikationen riktigt med varken häst eller tränare. Men jag hoppas att jag kan starta på nytt och hitta tillbaka till den fantastiska känslan som C har hjälpt mig att hitta vid flera tidigare tillfällen.
 
Avskritt lektion för C i slutet av 2011
 

Longering

Planenligt blev det longering idag igen. Ett kortare pass på ca 30min totalt. Gallina var fin! Vi var ensamma i ridhuset så jag passade på att sätta på lite musik. Det var nog bäst det eftersom snön på taket for ner mot slutet av vårt pass. Det hördes därmed knappt och Gallina behöll uppmärksamheten på rätt håll, mig, dvs :)
 
Imorgon tänkte jag rida. Ska försöka hinna tvätta några täcken också, får hoppas maskinen i stallet är ledig. På lördag blir det vila och på söndag tänkte jag att G skulle få gå ett markarbetspass. Det är så bra för bakbensaktiviteten. Om jag vågar kanske jag slänger in en studs, men vi får se. Benen måste kännas perfekta för att det ska ske!! (Dessutom har jag svinont i mitt eget ben så jag vet inte riktigt hur väl jag kan rida..) Det visar sig i alla fall.
 
Avslutar med en gullig/lite rolig bildserie på Gallina och hennes f.d hagkompis Chanell (numer bara boxgrannar). Här var vi ute på promenad förra julen. De är så charmiga!
 

Husdjursmässan

Idag var jag i Kista o hälsade på RB-gänget som var med på mässan. Den är första helgen i januari varje år, och RB-gänget finns där från ons-sön. Själv brukar jag lalla dit och göra inte så mycket nytta alls, annat än att typ käka munkar och popcorn :P
 
Idag var en precis sådan dag, kom dit strax efter 12 och stannade till någon gång efter 15. Under den tiden hann jag och syrran starta upp inridningen av en av shettisarna, jag hann kolla lite på agility, kaninhoppning, m.m.
 
Trevligt som vanligt =) Nedan en bild från förra mässan, RB's två små söta grisar!
 

Man får skryta om andra :)

Satt o kikade på lite bilder på fb och kom över denna nedan. Det är en screenpic från kanal 5's playsida. På bilden ser ni Aragon, då 5 år (om jag ej minns fel) och inkörd av min lillasyster. Hon klarade av det helt utan instruktör eller så, det var hennes första inkörning någonsin.
 
Ni förstår säkert att hon har gjort ett toppenjobb! Pållen stod snällt med vagn förspänd i flera timmar medan kamerateamet sprang runt, grejer slängdes upp och ner på vagnen, osv. Tycker det är lite tufft faktiskt. (Inspelat på RB, gården där jag brukar hänga.)
 

Onsdag

Idag blev det som sagt longering igen. Vi var helt ensamma i ridhuset så jag passade på att lyxa till det med bommar redan idag. Hela tre stycken (!!) orkade jag släpa fram, med tillhörade sockerbitar. Fyra bar jag fram men använde bara tre, Gallina var så skrajsen så det räckte gott. Det är nämligen hennes största skräck här i livet; bommar i kombination med sockerbitar. Skippar man sockerbitarna går det mycket bättre, och om man bara har en bom på hinderstöd fungerar det som bäst.
 
Trots detta kom hon över bommarna själv i både skritt, trav och galopp (eller vad man nu ska kalla det när hon väljer att hoppa över hela serien...?!) Förvisso är tre bommar på 1,20m avstånd väldigt lite att hoppa över, G har hoppat över vesäntligt längre cavalettiserier, tror 6 travbommar är det nuvarande rekordet (då med ryttare i sadeln..)!
 
Till en början gäller det att leda henne över serien flera gånger åt varje håll. Sen får jag känna av hur långt ifrån henne jag kan vara utan att hon stannar eller far iväg. Det är inga problem att gå bakom mig men när hon ska göra det på egen hand tycker hon det är otroligt jobbigt.
 
I skritt gick det bra, hon tog det ganska lugnt och klarade av att gå på ganska lång lina. I traven fungerade det sisådär, hon fixade det lugnt några gånger medan hon hade väldigt bråttom andra. Jag tyckte inte att vi fick ut det som jag hade velat av passet.
 
Efteråt fick hon galoppera lite, i andra änden av ridhuset. Hon lyssnade ganska dåligt och var uppjagad. Det blev ok efter ett tag. Avslutade i trav jättefint.
 
Imorrn får jag se hur det blir, ridhuset är bokat 15-17 vilket är precis den tiden jag helst är där. Då blir det kanske ridning istället.
 
Åh vad jag saknar att tävla!!!
 
 

Första dagen av det nya året (skrev igår samtidigt som internet krachade..)

Jag och Gallina hängde ett tag nere i ridhuset. Precis som planerat longerade jag henne. Det blev väl ca 30 min där nere vilket kändes lagom nu efter en kortare viloperiod. Gallina gick ganska fint, var väldigt lydig trots att det för ovanlighetens skull var massa folk där samtidigt. Vi var två som longerade, en som tömkörde och sedan tre som red. Varav en liten tjej som har en långsam ponny, som hon ägnade mycket tid till att smacka högljutt åt. Gallina är superuppmärksam på sådant, så det var det enda som gjorde det lite knepigt med longeringen... Jag själv undviker alla ljud under longering, men nu fick jag avvika från det och säga "whoa" eller "ptroo" varje gång tjejen red förbi och smackade.
 
Imorgon och även på torsdag blir det med största förmodan longering. Jag tänkte försöka boka upp så att jag kan longera över bommar i slutet av veckan dessutom.
 
Nu ska jag sova. Den tid jag inte var i stallet idag har ägnats på soffan, men trots det är jag fortfarande heeeelt slut! Gonatt :)
 Bilder från 2011:s igångsättning i december


Gott nytt år!

Hoppas att ni hade en trevlig kväll/natt. Jag hade väldigt kul i alla fall, trots att jag var helt slut igår. Och självklart vaknar jag nu, strax före nio trots att jag sovit alldeles för lite och är skittrött :P
 
Igår gjorde jag som alla andra och åkte till Ica. Snacka om kaos, men jag var tvungen eftersom kylskåpet var helt tomt sånär som på ett paket smör eller två. Jag ägnade resterande delen av dagen åt att tillaga min första julskinka ever. Tog en jäkla tid så jag höll på att bli försenad till middagen. Hoppas att det blev god, har ju inte hunnit annat än slänga in den i kylen...!!
 
Gallina mår i alla fall till synes finfint. Vi hade en mysig promenad trots att regnet strilade ner och det var mörkt. Idag ska jag longera i ridhuset tänkte jag. Igår hade de maratonkörning i ridhuset så det kändes bäst att hålla sig undan. Ganska häftigt att de fräser runt med vagn runt olika grejer på en sådan liten yta!!
 
Nej, nu ska jag försöka sova lite till kanske..

RSS 2.0