Torsdag och fredag

Efter onsdagens träning fick Gallina gå ett lugnt skrittpass (på torsdagen) längstmed stubbåkerskanterna i sällskap av ett annat ekipage. G var mycket pigg, hon skrittade med långa kliv, så pass långa och snabba att den andra hästen (i samma storlek) fick trava för att hinna med...! Det är svårt att tro att hon är 22 år ibland, energin finns ju fortfarande kvar välbehållen och sund!
 
Idag och imorgon blir det dock ofrivillig vila. Imorgon ska vi ha ihopsläpp vid åttatiden och vid tio på morgonen börjar jag "jobba". Jag och syrran ska ha ett miniläger för några av tjejerna som var med och hjälpte till på sommarlägrerna frivilligt. Det ska för övrigt bli väldigt kul!
 
Hur som helst så är det övernattning, varför jag alltså inte kan åka till stallet förrän på söndag eftermiddag. Så Gallina får vila lite.
 
Nu ska jag förbereda lite ledarskapsteori inför morgondagen och sedan packa ihop lite grejor. Tjingeling!
 
2008: vår första CR-rosett på bortaplan =)
(hoppning)
 
 
 
 

Gårdagens träning för C

Vi hade träning igår klockan sju på kvällen. Det var väldigt skönt att det var lite senare, eftersom temperaturen hann sjunka till åtminstone under 20, istället för uppåt 30 i ridhuset.
 
Jag var i god tid igår (för ovanlighetens skull) och hann värma upp i närmre 15 minuter innan C kom. Jag skrittade mest och hade precis tagit en volt i trav då det var dags att börja. Gallina kändes ganska fin redan från start, det tog inte alls mycket arbete på volterna i trav för att hon skulle söka sig framåt/nedåt och hamna korrekt i sin form.
 
Under passet tränade vi lite på varvbyten. Gallina faller gärna inåt i varvbytena och detta är inte särskilt bra för hennes ben, eftersom hon lätt hamnar på bogarna då (i detta sammanhang är "falla inåt" ej samma sak som "komma till inner" som vanligtvis är vad vi strävar efter). Nu talar jag om varvbyten under den tid av passen som hon inte har balanserat upp sig helt korrekt än. Dessa varvbyten sker alltid på lång tygel varför det är oerhört viktigt att verkligen hjälpa till i vändningen. Med instruktioner lyckades jag korrigera det och rida Gallina på ett vettigt sätt genom varvbytena.
 
Så fort G var fin i traven övergick vi till galopparbete. Vi började på stora volten och arbetade på formen några varv innan vi gjorde en åtta och låg i förvänd runt fyrkantsspåret. Detta var sedan det fortsatta fokuset för hela ridpasset. Det tog ett tag innan jag förstod precis vad jag skulle göra (eller snarare hur jag skulle göra det), jag skulle nämligen ta förhållningar på ytter och tydligt släppa efter på tygeln efteråt. Det var inte förrän sista långsidan som jag fick aha-upplevelsen som sa mig precis hur jag skulle göra. Det är svårt att förstå något helt innan man gör det rätt och hästen blir bättre av det. En väldig skillnad blev det i alla fall på Gallina då jag tog förhållningen rätt.
 
Efter galoppen var Gallina otroligt fin. Vi avslutade i en kort trav, i en mycket låg men ändå bärig form. En väldigt lyckad träning med andra ord!
 
Efter en träning för C är Gallina alltid väldigt avslappnad!
 

 
 
 

Trött.trött

I helgen var det jobb.jobb.jobb! Men i fredags klämde jag in en ledig dag som jag delvis ägnade åt en morgonuteritt med syrran. Vi hade tänkt rida Wio och Monty men så blev det inte. Wio har haft ett sår som har varit knepigt att läka, nu är det precis i sista stadiet så det får läka klart innan hon får följa med oss på race. Monty stod i en hage längre bort.. så vi orkade helt enkelt inte gå och hämta honom! (Haha)
 
Vi gick till närmsta hage och valde två hästar. Jag red på Juvel (en fd travarponny med helt galet mkt fart) och S red på Linn (fjordingdam). Vi var ute i ca 1½ timme i solskenet, vilket var väldigt härligt. Vi hade med oss fika/frukost som vi passade på att äta när vi skrittade en längre sträcka förbi en annan gård. I övrigt blev det mycket fart, vilket det alltid blir med Juvel eftersom han är så fruktansvärt snabb, stark och pigg. Inte förrän sista galoppen på hemvägen kunde jag bestämma vilken hastighet vi skulle ha!
 
Vad beträffar Gallina så var vi ute och konditionstränade i fredags. Jag red i jockeyläder och G hade en väldigt babyrosa outfit. I helgen fick hon vila eftersom jag jobbade och idag har vi ridit ett dressyrpass i ridhuset! Hon känns ganska bra, jag har dock fortfarande problem att få med höger bak lika mycket som vänster. Jag ska diskutera detta med min tränare på onsdag. Jag måste ju få ordning på det!
 
Juvel tyckte det var superhärligt att rulla sig i gruset efter att ha blivit avsvabbad
 
 
 
Gallina i rosa :P
 
 

Sånt där som man bara måste veta

Ja, dvs sådana saker som att e^- oändligheten^2 kommer gå mot noll. Att inte veta något sånt kan fälla en totalt på en tenta. En annan sak man måste veta är att tex x^2+y^2-z^2 =0 är en konisk yta. Imorgon tentar jag flervariabelanalys... igen. Jag hade pluggat på helt fel saker inför den tentan (jag och många andra tyvärr). Usch för mattetentor!
 
Jag börjar skolan igen den 2:a september och då kommer jag ha tre mattekurser och en datakurs. Alla kommer överlappa varandra lite, vilket kommer göra denna termin riktigt jobbig. Jag och två kompisar har redan bestämt att vi varje vecka ska sitta kvar i skolan en kväll för att plugga tillsammans.
 
I övrigt så har jag ridit Gallina i ridhuset idag. Det var varmt och kvavt men jag tycker att underlaget är i hårdaste laget för henne på utebanan just nu. Hon var fin, tyvärr inte lika fin som i söndags men helt klart godkänt. Imorgon kommer pappa åka till stallet iom att jag tentar mellan 14-19.
 
Nu ska jag hoppa i säng. Är egentligen helt slut men fastnade här. Längtar till fredag då jag är helt ledig igen. Jobbar helgen men har tack och lov en vecka ledigt sen!!
 
 

Gårdagens ridpass

Dagen efter träning: jag undrade om Gallina skulle vara stel av träningsvärk eller mjuk från det lösgörande arbetet. Det föll på det senare, tack och lov! Hon var dock lite trött igår, så vi red inte mer än trettio minuter. Vi började som vanligt med att ställa igenom för inner i skritt, sedan samma sak i trav.
 
G var mjuk och fin, speciellt i vänter varv. I höger varv tog det lite längre tid att få henne att trampa på ordentligt med det inre bakbenet (hon är lite svagare i höger bak). Med lite galopp i båda varven lossnade hon även i höger och så fort hon blev lika fin i trav i båda varven avslutade jag ridpasset. (Skrittade givetvis av efteråt).
 
I eftermiddag ska vi skritta ut runt den stora vallen och bara ta det lugnt. Jag vill att hon rör på sig för att hon inte ska stelna till. Det blir mysigt, förmodligen rider jag i grimma.
 
En bild från en uteritt 2007 el 2008
 

Terminens första träning

Jag har mått halvdant hela dagen och känt mig allmänt trött, men när jag kom till stallet vid halv fyra-tiden var alla krämpor som bortblåsta. Det är otroligt vilken magisk effekt hästar kan ha! För mig är det en helt annan värld, där allt utifrån försvinner och all energi kommer till ytan.
 
Med detta sagt kanske jag kan tillägga all den energi jag sedan fick när jag hoppade upp i sadeln och påbörjade träningen. Gallina var fantastisk! Ett sådant här ridpass har vi inte haft sedan förra året. Hon kom till inner och trampade på med bakbenen, vinklade höft och haser. Känslan alltså!
 
Desto mer jag red, desto mer Gallina kom loss i kroppen, desto mer energi levererade hon. Hon blev bara piggare och piggare, efter galoppen var det riktigt fint tryck i henne, och trycket gick i rätt riktning dessutom. Det är helt otroligt att en 22-åring som varit igång i två veckor efter en månads vila kan vara såhär fin. Hon strålade.
 
I början av passet var Gallina som vanligt: lite stel i bakbenen och halvseg för skänkeln. Men sen kommer man till den där punkten när hon inser att "aha, det här känns ju så himla skönt i kroppen" och allt bara vänder. Precis det hände idag och på under tio minuters arbete!
 
Jag kan känna med hela kroppen hur rätt denna typ av träning är för Gallina. Hon blir en helt ny häst igen. Ett plus är att jag dessutom kan göra detta utan hårda tygeltag, men bara yttepyttekontakt längst ut i tygeln och hon går ändå balanserat i en låg form.
 
Nu ser jag verkligen fram emot denna termin och hoppas av hela mitt hjärta att vi kan träna fullt ut!
 
vt 2012, finaste häst!
 

Gammalt men fortfarande gulligt

Inte så konstigt att det känns som att torven helt plötsligt försvinner!! Gallina i ett nötskal :P Hon är så söt! (Att jag sedan säger "tuttut" till min häst kan man ju ifrågasätta, haha?)
 

Jobb, jobb, jobb [en allmän vardagsbeskådan]

Ja, så ser det ut just nu! Igår fick Gallina vila eftersom jag jobbade och skulle på kräftskiva efteråt. Jag åkte dock till stallet och såg till att hon hade allt som hon behövde. Idag har jag jobbat på mitt andra (vanliga) jobb och var väl ganska slutkörd bara av att ha varit på fest så det blev inget stall alls idag. Jag hade dock planerat detta i förväg, det är galet skönt att kunna köpa till tjänster!
 
Nästa vecka börjar dock allvaret. Jag hoppas att måndag blir en rid-dag, men vi får se. Jag brukar inte planera dagarna i förväg eftersom dagsformen på oss båda varierar en del.. Hellre göra ingenting än något som inte är 100%.
 
I och med att terminen kommer igång börjar det även bli dags för tandläkaren att komma. Han brukar komma till stallet varje år framåt slutet av augusti, men Gallina träffar bara tandis vartannat år. Hon har alltid haft väldigt fina tänder, har inte haft några större problem eller så. Därför har vi åldern till trots valt att fortsätta med detta intervall. Det ska bli spännande att höra hur det ser ut nu, förmodligen inget större fel dock, eftersom hon ser ut att äta och smälta maten som vanligt.
 
Gallina i onsdags
 
 
Ryggen i dagsläget (höger sida)
Blir spännande att jämföra efter någon månad eller två!!
 
 
 

Terminens första ridpass!

Idag var det äntligen dags, vårt första ridpass efter vilan! Gallina har gått hela veckan, dock enbart markträning i skritt. Hon har känts fin och det gjorde hon även idag, det var verkligen toppenroligt att rida. Hon kändes mjuk, pigg och arbetsvillig. Jag ser verkligen fram emot den uppkommande träningen (även om jag inte vet precis när den kommer att vara, förhoppningsvis nästa vecka)!
 
Ridpasset var ett kort sådant, ca 20-30 min. Jag rider hellre korta intensiva pass än långa. Vi började i skritt med att mjuka upp sidorna för inner tygel. Då Gallina "kom till ytter" blev det trav i lång och låg form på stora volter. En liten galopp blev det också i varje varv. Gallina kommer igång väldigt bra i kroppen av att få galoppera något varv nämligen. Efter galoppen var hon otroligt fin!!
 
Så den omusklade kroppen till trots blev det ett givande ridpass. Nu är det dags att återuppbygga. Men så är det med äldre hästar, man kan inte vila dem och förvänta sig att de ska vara i samma form fortfarande. Det som hänger kvar är dock den disciplin till hand och skänkel vi ägnade hela våren åt att slipa på, vilket är skönt. Musklerna må försvinna men kunskaperna och rutinerna hänger kvar. (Sedan kanske en utomstående person inte skulle räkna G som omusklad, men i mina ögon har hon blivit det jämfört med hur hon var förut).
 
I vintras
 
 

RSS 2.0