Superdag

Det har verkligen varit en kanonbra dag idag. Till att börja med låg jag någon timme eller så på soffan och pluggade (dvs läste några av de drygt 100 sidor som ska gås igenom på måndag...). Solen sken in genom fönstret och livet kändes allmänt härligt.
 
Sedan begav vi oss till badhuset; jag, mamma och syrran. Där var vi i två timmar. Vi tävlade lite i bassängen i olika grenar (bla simma med endast bentag alt armtag och se vem som tar minst antal på en längd), bubblade lite i bubbelpoolen och bastade. Så skönt!!
 
Efter det åt vi lunch och sedan återgick jag till pluggandet, råkade dock somna i ca 30 min.. heh... Vid halv tre gick jag och syrran en promenad på dryga 3km någonting i solen. 
 
Sedan var det stallet. Jag tränade Gallina som vanligt från marken ett tag i ridhuset och fick sedan äran att hoppa upp på Chanellen och galoppera lite. Det var jättekul!! Jag har ju inte ridit något på ett bra tag nu eftersom Gallina har haft ont i ryggen. Förvisso har det blivit lite på RB men det är en helt annan sak. Men det var i alla fall väldigt skoj, även om Chanell förmodligen tyckte att jag mest var jobbig. Lite ringrostig blir man ju om man inte övar ständigt.... Chanell tuffade dock på, hon är väldigt trevlig eftersom hon är otroligt känslig för ryttarens sits. Man kan komma långt genom enbart vikthjälper, vilket är riktigt häftigt.
 
Två bilder på mig & Chanell från 2011

Vi delar på Gallina

Villkoret för att jag skulle få en häst efter det att vi tagit bort vår d-ponny var att någon utöver mig själv i familjen ville vara med på det. Min syster kände inte att ägandet av en häst var riktigt hennes grej, så hon backade ur. Som tur för mig var att pappa, som ägnat ponnyhalvåret i stallet med oss, hade bildat ett intresse för ridning. (Min mamma är också hästintresserad, det var hon som såg till att vi började, men hon kände inte heller att hon ville ha en egen häst).
 
Sagt och gjort, pappa och jag blev hästägare tillsammans! Pappa började rida på ridskola och tillsammans letade vi häst i hela Sverige. 30 hästar senare bestämde vi (läs jag) oss för Gallina.
 
Ni som läst "En hästflickas drömmar" (finns i en egen kategori här på bloggen) kan säkert gissa att Gallina inte var särskilt enkel att lära sig rida på. Men eftersom pappa inte var rädd så började han rida Gallina några dagar i veckan redan efter ett drygt halvår på ridskolan.
 
På den vägen är det fortfarande. Det är en väldigt bra lösning! Vi kan dag för dag avgöra vem som ska ta hand om Gallina. Det blir aldrig några konflikter eller problem. Att dela häst med pappa är verkligen bra! Jag hade inte klarat av att ha Gallina helt själv, speciellt inte nu med skola och jobb.
 
Pappa och G på en markarbetsträning 2009
 

Solmys

Idag har det verkligen varit helt underbart väder! Flera plusgrader i solen och vinden var lika mild den. När jag kom till stallet tog jag av Gallina alla täcken och lät henne gå naken de sista 45 minuterna av hagvistelsen. Hon verkade tycka det var toppenbra.
 

4h och 45 min i stallet igår

Och detta utan att rida! Haha! Det jag ägnade mig åt igår var bland annat att smörja båda sadlarna och tömkörningsgjorden. Vi kommer ju inte rida på ett tag framöver så det kändes bra att packa in dem rena och fina i sina fleeceskydd. Jag tog dessutom av stigläder + stigbyglar eftersom de kan ge märken om de ligger och trycker mot kåpan.
 
Jag var nere en stund i ridhuset med Gallina också, ca 15min tror jag. Vi promenerade lite och övade på "spanska" skritten. Det är fortfarande ingen skritt, men benlyften tar sig. Hon fick knata runt lite utan täcke, det är bra för pälsen att få luftas lite mellan varven.
 

...........

"You don't throw a whole life away, just because he's banged up a little"
 
 

Träningen igår

Hej, jag kom inte hem förrän halv tio igårkväll och var då helt slut! Inte för att jag gjorde så mycket på träningen direkt.... Förutom att frysa då, kanske!
 
Det var nämligen så att jag bad C longera Gallina, och detta gjorde hon i drygt 45min. Jag säger det igen alltså, det är helt otroligt vad rätt hand kan åstakomma med en lina!
 
C tyckte att Gallina kändes bättre, hon var inte lika fast/låst, men det var dock inte helt 100%. Det C gör (samt det jag ägnar mig åt på vardagarna) kan bäst beskrivas som sjukgymnastik skulle jag nog säga. Bra för kroppen helt enkelt.
 
Här är två screenpics från gårdagen. Eftersom det inte är jag som longerar kommer jag dock inte lägga ut filmen. Men huvudsakligen handlar allt i longeringen om samma sak som i ridningen. Spöet liksom skänkeln betyder framåt/neråt (absolut inte enb. framåt) och handen står för halvhalter. Rakriktningen är det eftersträvade och detta sker naturligtvis på voltspår (det är ju rent omöjligt att rida rakt fram på en häst som inte rakriktats). Detta verkar dock vara något som hör den klassiska dressyren till, varför jag förmodar att flera inte delar denna åsikt. 
 

Dags för träning

Hej! Nu ska jag snart åka till stallet, kl 19:00 är det träning för C. Det blir skoj, har längtat ett tag nu :) Hoppas att hon säger att Gallina har utvecklats positivt, för jag verkligen lääääääängtar efter att få rida igen!! Men vi får se, ryggen tar väl en tid att ordna till sig. Men hålla tummarna kan man göra i alla fall.
 
Hej så länge!

Sommarbilder från RB 2012


Barbackaridning

Det finns mycket åsikter kring barbackaridning. Många tycker att det är något som inte bör göras alltför ofta, eftersom hästen kan få ont i ryggen. Andra anser att det är ett bra sätt att få en bättre känsla för ridningen, och att det inte alls är något dåligt för hästen. Jag är en av dem med den senare åsikten och jag rider barbacka mer än hälften av alla ridpass.
 
Den största anledningen till att jag rider barbacka är att jag har ganska korta ben för min relativt stora häst. Ridning i sadel gentemot barbacka är som natt och dag för mig. Jag kommer åt mycket bättre utan en sadel. Sedan tycker jag också att det är himla mysigt, speciellt att rida ut barbacka. Dessutom får man en otroligt god balans!
 
Två filmer, två hästar, två barbackapass =)
 
Denna film är från typ andra passet med damen:
 

Det fina

Det som är så otroligt fint med hästar är att man alltid får tillbaka minst lika mycket som man ger. Ger du en häst din respekt, ditt förtroende, tillit och trygghet, går den genom eld och vatten för dig. Samtidigt är hästen en direkt spegel av dig själv, ditt humör. Om du inte ger din häst trygghet, kommer den förmodligen inte att lita på dig. Ger du inte hästen din respekt, kommer den förmodligen inte att respektera dig.
 
Saknas någon utav dessa ovanstående förmågor blir situationer lätt knepiga. Lastning kan vara ett sådant exempel. När vi började åka på träningar med Gallina under vårt första år tillsammans hade jag svårt att få in henne i transporten. Jag var nervös inför hoppträningarna och detta uppfattade Gallina direkt. Hon slutade lita på mig då jag var nervös. Därför fick alltid min pappa lasta istället och då gick det alldeles utmärkt.
 
När jag sedan blivit lite varmare i kläderna kunde jag börja lasta Gallina själv. Sedan dess har jag aldrig haft något problem med lastning över huvud taget.
 
Att bygga upp ett ömsesidigt förtroende tar lång tid, en hel del tålamod och kraft. Men det är alltid värt att lägga ner den tiden på sin häst, eftersom allt runt omkring blir så mycket lättare då.
 
 

Det passade :)

Såå skönt att 155:an passade, nu behöver jag inte tänka mer på nya innertäcken. Nästa täckesinköp blir ett regntäcke, hade tänkt investera i ett Horseware. Är så evinnerligt trött på att saker går sönder/läcker efter bara några veckor!
 
Här är en bild på G i täcket. Man ser inte så mycket, får nästan ta en bättre, för det är verkligen supersnyggt!
 

Hästaffären ... igen!

Är det något ställe man bör undvika när pengar ska sparas så är det hästaffären!! Jag tog en sväng dit idag igen eftersom Whitakertäcket var lite för litet, självklart. Men det fanns i 155 också, så nu håller jag tummarna hårt för att det passar! Det är galet snyggt och känns riktigt schysst i kvalitén.
 
Det var dock inte det enda som kom med mig hem från butiken.... Syrran kom med det smarta tipset att jag borde ha en RB-hjälm (jag lånar alltid någon därifrån, de har ju ponnyridning). Därför köpte jag en sådan, ingen flashig grej utan en billig men stilren sak. Ett paket benpaddar nappade jag tag i också, haha.
 
Gallina i sitt snygga nya .... lakan!

Gallina lös i ridhuset - filmen =)

 

Finaste häst

Idag har vi bara hängt lite i ridhuset, jag och Gallina. Kom inte till stallet förrän typ 18 så jag var inte så pigg på att träna seriöst. Vi hade lite tur, det var nämligen inte en kotte i ridhuset. Därför släppte jag Gallina och vi sprang runt där, tränade lite på att få upp frambenen. Det var mysigt.
 
Håller på att ladda filmen på tuben, men så länge får ni hålla till godo med två ganska roliga bilder :P
 

Dålig update, dåligt humör och shopping

Har haft två riktigt sega dagar. Igår speciellt, hela morgonen förstördes av den fruktansvärt dåliga service som erbjöds på vårdcentralen. Kom hem och diskuterade detta med syrran och mamma, varpå syrran berättade om denna artikel: http://www.dn.se/kultur-noje/vad-var-det-som-dodade-herr-b Läsvärd och mycket viktig!
 
Hur som helst struntade jag i allt som jag egentligen borde ha gjort och åkte istället till My One. Tackar vet jag en bra hästbutik! Haha! Blev på vesäntligt bättre humör efter det besöket. Med mig hem följde ett Whitaker-täcke på 300g, en Pikeurmössa, HV-polo strumpor och "elit"broddar.
 
Mössan var supermysig! Bilder på täcket kommer imorrn eller så, har ett möte mitt i allt så hinner förmodligen inte ha photoshoot idag :P
 
 
 
 

Helg på RB

Jag gillar verkligen att göra saker hela tiden, därför är RB perfekt för det finns alltid något att plocka med. Igår morse vad jag och syrran ute och red i ca 1h på Wio och Linn. Det var en jättehärlig tur, ponnysarna var superpigga. Dessutom hoppade jag och Wio över ett nedfallet träd, var galet kul! Var typ 80cm högt, inte en helt obetydlig höjd på b-ponny, men Wio tog det med lätthet. Det fick mig att längta till sommaren, då kan man ju bygga upp banor på gräset och hoppa :)
 
Sedan höade vi i "lösdrifterna" där hästarna står på natten, gav halm till korna. Käkade lite lunch och tog sedan en promenad med Denniz i full ridutrustning. Han behöver bli inriden till sommaren så vi tänkte starta litegranna. Han skötte sig fint!
 
På denna morgonens ridtur hade vi sällis av Linnea som var ponnyridningsansvarig idag. Vi tog samma runda som igår och det var återigen väldigt skoj. Efter höandet försökte vi longera Denniz, men det gick inte alls särskilt bra... Det behövs lite mer träning.
 
Kossorna igår :)

Ge mig sommar!!

Nu längtar jag verkligen efter sommaren, värmen, solen!
 
Apropå ingenting om sommaren så verkar Gallina vara bättre i sin kropp. Det går mycket lättare nu när jag jobbar henne och hon får med sig bakbenen allt oftare =) Toppen!!
 
Några pics från en långritt med syrran förra året


Fredag

Tjohej! Har precis knatat ett varv runt sjön (ca 7km) tillsammans med syrran. Det var skönt men nu är jag trött. Blev dubbel motion idag, jag var ju ute imorse innan skolan och sprang 3km också.
 
Snart ska jag iväg till stallet. Tyvärr blir det ingen träning idag, men jag och Gallina jobbar på ändå :) Hoppas på nästa vecka istället.
 
Tjingeling

Headern muppade sig

Hej. Vet inte vad som hände med headern, men nu hoppas jag att alla kan se den igen!!
 
De senaste dagarna har vi jobbat vidare från marken. Gallina blir finare för varje dag! Jag har experimenterat en del med tygelfattning och även med övningar. Idag tex gjorde vi förvända slutor, hon gjorde det sååå bra! Jag hade i princip ingenting i handen och ändå trampade hon på precis som hon skulle med bra aktivitet. Även om jag inte gör precis som C gör, tror jag att det gör nytta. Jag lär mig hela tiden och snart kanske jag greppar det :)
 
Jag var även iväg till granngården en sväng i eftermiddags och inhandlade lusern. Gallina har blivit lite smalare under den senaste månaden. Det var till en början bra eftersom hon behövde bli av med några kg, men jag vill inte att det ska fortsätta. Så nu får hon äta lusern för att hålla sig stadig i vikt. Jag petar i henne så mkt hösilage som går, men hon brukar lämna om jag ger mer än 15kg. 
 
Hur som helst så mår hon bra annars, vi ska träna på fredag, ska bli roligt!
 

Gokväll

Tja, sitter i soffan och lyssnar på härlig musik, med superhög volym. Det är verkligen härligt.
 
Idag har jag jobbat, så stallbesöket blev lite kortare än vanligt idag. Kom dit runt halv sju (på kvällen) och pysslade med Gallina. Vi tränade lite på att lyfta frambenen i boxen också, ska typ likna spansk skritt, men vi är långt ifrån det än så länge...! Det var en mysig stund i alla fall.
 
Igår var vi nere i ridhuset och marktränade som vanligt. Det gick bra! Gallina satte in sitt högra bakben (det hon har svårast med) under sig, inte långt, men det kom med :)
 
Nu ska jag snart sova, hade tänkt att gå upp tidigt så att jag hinner jogga eller så innan jobbet. Hej så länge!
 
Jag & Gallina på en dressyr"tävling" i somras. Då var höger bakben verkligen med! (iaf i skritten)

Snabbis

Hellu, sitter här o pluggar. Har lyckats väva in lejonkungen i mina svar, på något mycket underligt sätt, eftersom frågorna handlar om "performative utterances" och definitivt inte om någon barnfilm. Haha! Vi får se vad läraren kommer säga om detta... Sist jag lämnade in svar blev det ganska flummigt också, men några saker lyckades jag uppenbarligen med eftersom jag fick mycket bra feedback. Håller tummarna för denna gång också!
 
Uppdaterar ev senare eller imorrn om G. Tjingeling

Finaste häst, dig släpper jag aldrig!!


Längtar till värmen, längtar tillbaka... Malaysia <3

En del av mig hör fortfarande hemma där. Tänk att två år kan förändra så mycket i ens liv. Mitt andra hemland!
 
Sri Kenny, KL. Här bodde jag!
 
En otrolig stad med dess ytterligheter. De var dock tydligare förr. (Taget från KL tower)
 
Baksidan av min gamla skola, MKIS.
Den bästa skola jag någonsin gått i!
 
 

Repetition is the mother of all knowledge

Sitter hemma och försöker plugga. Har ägnat en hel del tid åt en text vi har i uppgift att läsa och svara på frågor om. Den är lite knepig, men rena barnleken jämfört med den förra mycket konstiga text vi hade sist!
 
För att ta lite ledigt från frågorna tänkte jag repetera lite matte. Då man sitter med uppgifter är det väldigt bra att ha lite anteckningar från föreläsningarna som hjälp. Därför antecknar jag alltid flitigt och denna termin har jag även skaffat en liten rosa pärm som jag sätter in allt i. Det är verkligen toppenbra! Dessutom är jag anteckningshjälp åt en kompis (dvs hon kopierar alla mina anteckningar) vilket medför att jag faktiskt får betalt för detta. Win - win tycker jag. Självklart har jag då ett ansvar på alla föreläsningar, jag måste skriva tydligt och begripligt (och jag kan inte bara för att jag är trött strunta i att anteckna, som emellanåt kan vara ganska lockande). Jag försöker även skriva ner sådant som föreläsaren säger men inte skriver på tavlan, ofta är det en stor hjälp.
 
Såhär kan mina anteckningar se ut:
 

Frånvarande

Har varit skolan som gällt måndag/tisdag, så har inte varit i stallet förrän idag. Det känns som en evighet ibland asså!!
 
Vi stretade på med markträningen, gick ganska bra tyckte jag. Gallina stretchade fint när jag bad henne och när hon stannade så satte hon bakbenen tätt ihop i samma höjd = något gjorde jag rätt!! Att jag säger att Gallina stannade är det för att jag inte stannar henne med någon hjälp. Jag har blivit instruerad att från stretchen bara släppa tyglarna och låta Gallina gå på. Sedan stannar hon när jag stannar. Detta innebär alltså att jag inte längre har kontroll över hur hon sätter sina ben. Jag drar den slutsatsen att om jag har jobbat henne rätt så sätter hon benen under sig rätt. Tror det är så det ska tolkas...!
 
Det är så mycket i den klassiska dressyren som skiljer sig från den dressyren de flesta rider (dvs den "tyska" ridningen). Mest är det grundridningen, målet är alltid detsamma givetvis. Den största skillnaden är nog att jag inte plockar upp ytter tygel förrän Gallina "har kommit till min inner" då jag rider. Dvs jag rider enbart för inner hjälper för att rakrikta, och detta sker på böjt spår.
 
De flesta säger då saker som att hästen kommer ramla inåt på volten, att den hamnar på bogarna eller att man måste ta halvhalter för att kunna balansera upp hästen. Men det är ju hästen som måste balansera upp sig själv, och en korrekt lärd häst "ramlar" inte in för innertygeln utan följer den, m.m.
 
Här är en film från en lektion, den är från slutet av 2011 och det var min och Gallinas första lektion efter en tids skador. Hon hade ännu inte galopperats.
 

Träning

Idag var det dags igen :) Jag har övat hela veckan med Gallina, förutom igår då jag inte hade så mkt tid på mig i stallet. C tyckte att Gallina kändes bättre = jag har lyckats göra en hel del bra grejer. Men det var även, som jag trodde, en hel del saker som inte riktigt blev rätt eller som jag helt enkelt inte visste om att jag skulle göra.
 
Att jobba hästen från marken är väldigt kul, det är lättare att komma åt för mig dessutom. Men det är som sagt lite knepigt, så det behövs övning, som med allt!
 
Gallina blev fin efter lite arbete, hade bra energi och var stundvis rakriktad. Efter ca 40min markjobb (både jag och C jobbade Gallina) longerade C en stund. Det var nog pricken över i:et för Gallina. C longerade utan inspänningar och jobbade med att G skulle trampa under sig med det inre bakbenet och spåra, alltså rakriktning. I vänster gick det ganska snabbt att få det bra (trav hela tiden), Gallina såg ut att tycka det var väldigt skönt när väl kroppen kom med. Hon frustade i flera varv när det lossnade :)
 
I höger varv såg man verkligen tydligt när det inre bakbenet kom med. Det tog emot i hela bakdelen och Gallina hade verkligen ingen lust. Men sedan när det släppte travade hon på så fint, hon såg nöjd och avslappad ut. Det var nog väldigt bra för henne!
 
Två pics från idag :)

Småbusarna

Knappen, Pysen och Dennis i hagen idag :)
Längre bak kan man ana Nikita, fast han är skimmel så han smälter ihop lite med snön..!
 

RB idag

Solen skiner och det är ganska behaglig temperatur ute, man får nästan vårkänslor! Jag och syrran passade på att rida ut en sväng, det var ganska halt på vissa ställen men inne i skogen var det bra. Ponnysarna var väldigt pigga!! Det var en mysig, lagom lugn tur :)
 
Efteråt fick pållarna varsin hög hö i fägårn medan vi åt lunch på spånlådan utanför stallet i solen. Jag och några kompisar bakade pizza igårkväll, det blev ganska mycket över så jag och Sofie åt det till lunch. Det var supergott!
 
Nu ska jag åka och handla och sedan blir det stallet. Tjingeling!
 

Ska snart till RB

Jag och syrran ska rida ut en sväng. Solen skiner och det är ca 2-3 minusgrader ute. Perfekt! Idag tänkte vi att Linn och Wio får hänga med ut.
 
Linn framför och Wios öron. Uteritt i höstas
 
Wio och jag 2011
 

RSS 2.0